Quantcast
Channel: carne – Pagina Europeană
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Locul de provenienţă al cărnii şi lactatelor va fi obligatoriu pe ambalaj. Poziție ciudată a MADR: „Susținem doar indicarea voluntară a originii”

$
0
0

producatori-lapte

Plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, a adoptat propunerea de rezoluţie privind indicarea obligatorie a ţării de origine sau a locului de provenienţă pentru anumite alimente din lapte şi din carne (442 voturi pentru, 159 voturi împotrivă, 68 de abțineri). Cu alte cuvinte, este vorba despre etichetarea obligatorie prin indicarea ţării de origine a produselor folosite în procesul de fabricare şi procesare a laptelui şi a cărnii. Comisia Europeană va fi obligată să vină cu propuneri legislative clare prin care statele naţionale să implementeze în propria legislaţie aceste prevederi.

Daniel BUDA

„Este important ca întotdeauna consumatorii să ştie în orice moment ce produse consumă şi care este ţara de origine a acestora.  Din păcate, în România nu de puţine ori sub steagul tricolor şi a sintagmei «Made in Romania», cetăţenii cumpărau produse care de fapt proveneau din afara ţării. Suprinzătoare este poziţia Ministerului Agriculturii care a comunicat europarlamentarilor că nu susţine etichetarea obligatorie ci doar pe cea voluntară. Nu pot să nu mă întreb interesele cui au fost susţinute printr-o astfel de poziţie? Important este faptul că această rezoluţie a fost adoptată iar lucrurile vor intra pe un făgaş normal pentru fermierii şi ţăranii români dar şi pentru consumatorii din România, care vor avea o garanţie în plus atunci când cumpără produse româneşti”, a explicat euroalesul Daniel Buda, cel care a demarat de ceva vreme și campania «Mănânci produse românești, mănânci sănătos!».

ROM_5095

„În ceea ce privește laptele materie primă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține indicarea obligatorie a țării de origine sau a locului de proveniență. Pentru produsele lactate însă este preferată indicarea voluntară a originii evitând astfel impunerea unor costuri suplimentare pentru producători. În cazul cărnii materie primă (carne crudă), comercializată în vrac, furnizarea informației privind originea este relativ facilă. Pentru carne ca ingredient, inclusiv cea utilizată ca ingredient unic în produse procesate, indicarea țării de origine sau a locului de proveniență nu este susținută întrucât ar genera costuri mari pentru producători. Pentru produsele din carne preambalate, etichetarea obligatorie a originii ar reprezenta o constrângere importantă care generează costuri suplimentare, deoarece ambalajele sunt fabricate și  preimprimate în alte unități de producție. Obligativitatea de a indica originea, în aceste cazuri, riscă să perturbe activitatea de producție și să afecteze competitivitatea, deoarece reduce flexibilitatea în aprovizionare cu optimizarea raportului calitate/preț la achiziția materiilor prime”, a fost poziția exprimată de ministerul condus de Achim Irimescu, cel care a ocupat, în perioada 2014-2015, fotoliul de ministru plenipotențiar, șef al Secției de Agricultură din cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană.

Citește și:

Avertismentul unui euroales: “Fermierii din România au ajuns la capătul răbdărilor!”

Buda: “Laptele unui cunoscut brand românesc vine de fapt din Polonia. Te crucești, nu alta!”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images

Trending Articles